Lietuvoje gimstančių inovacijų sąraše – ir sausas jogurtas Lapkričio 18, 2020

Lietuvoje gimstančių inovacijų sąraše – ir sausas jogurtas

Naujų produktų kūrimas pasinaudojant ES investicijomis nenutrūksta. Sutelkę pajėgas Vytauto Didžiojo Universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), inovatyvių projektų vystymo įmonė „PPM Consulting“ bei užsienio partneriai iš Olandijos kuria maisto technologijų srities inovaciją – sauso (liofilizuoto) jogurto kąsnelius.

 

Projektas vykdomas pagal tarptautinę priemonę „Eureka“. Ją koordinuojančios Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovo Ginto Kimčio teigimu, tarptautinių taikomųjų mokslo ir verslo bendradarbiavimo projektų dėka gimsta didelio kalibro inovacijos, keičiančios mums įprastas technologijas: „Maisto technologijų reikšmė auga visame pasaulyje.  Valstybės paramos moksliniams tyrimams ir inovacijoms strategijoje jos išskirtos viena prioritetinių krypčių. Džiugu, kad stipriai besiplečiant ekologiško ir funkcinio maisto rinkoms, Lietuvos įmonės naudojasi galimybėmis savo verslą orientuoti į šią milžinišką augimo potencialą turinčią sritį“.

 

Idėjai įkvėpė jogurto nemėgstanti mokslininko dukra 

Sauso jogurto idėją „PPM Consulting“ komandos nariai vysto jau keletą metų. Su įprastu jogurtu mokslo darbuotojas Erikas Treskovskis pradėjo eksperimentuoti siekdamas rasti kitokią, įdomesnę produkto formą savo mažajai jogurto nemėgstančiai savo dukrai, o įmonės vadovė Indrė Jakaitytė pamatė unikalias gaminio savybes: ilgas galiojimo laikas, elektros energijos nereikalaujantis sandėliavimas (sausą jogurtą galima laikyti kambario temperatūroje) bei įvertino ilgai negendančio sveiko produkto poreikį rinkoje. Inovatyviausia kuriamo produkto pusė – funkcinės savybės buvo išgrynintos bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija. 

 

„Jogurtas – vienas iš populiariausių fermentuotų pieno produktų pasaulyje. Tai puikus aukštos kokybės baltymų, kalcio, fosforo ir kalio šaltinis, turintis daug vitaminų. Tačiau jo galiojimo laikas yra gana trumpas, be to, tai produktas, reikalaujantis atitinkamų temperatūrinių laikymo sąlygų bei įrangos. Kartu su partneriais rinkai pateiksime įdomų, visas tradicinio jogurto savybes išsaugantį produktą – sveiką užkandį, galiojantį net 18 mėn., kurio nereikia laikyti šaldytuve“, –  sako už produkto vystymą ir komercializavimą atsakingos UAB „PPM Consulting“ vadovė Indrė Jakaitytė. 

 

Naudojama inovatyvi ir aplinkai draugiška technologija

Projekto metu iš jogurto ir natūralios kilmės stabilizatorių kuriamas naujas, aukštos kokybės produktas – liofilizuoti jogurto kąsneliai. Juos nuspręsta praturtinti netradicinėmis natūraliomis mūsų regiono medžiagomis, pavyzdžiui, šilkmedžio ir dilgėlių lapais, burokėlių gumbais, erškėčių vaisiais. 

 

Produktui gaminti pasirinkta inovatyvi, aplinkai draugiška ir saugi technologija – liofilizacija. Natūralaus džiovinimo metu iš jogurto sublimacijos būdu bus išgarinamas vanduo. „Tokia technologija leidžia mažinti jogurto masę, tūrį, bet išsaugoti mikroflorą“, – pasakoja už mokslinius tyrimus ir sprendimus atsakingos VDU Žemės ūkio akademijos doc. dr. Jurgita Kulaitienė. „Liofilizacijos metu nesuardoma džiovinamų objektų struktūra. Taip išdžiovintą jogurtą galima ilgai laikyti, o sudrėkintas jis atgauna pirmykštes savybes ir biologinį aktyvumą“. 

 

Inovatyvių produktų vystymo projektai vilioja užsienio partnerius

Projektas „Liofilizuoti jogurto kąsneliai, praturtinti netradicinėmis funkcionaliomis žaliavomis“ yra vykdomas pagal Eureką priemonę. Lietuvių veiklas projektuose Švietimo, mokslo ir sporto ministerija finansuoja iš ES fondų investicijų, o užsienio partneriai „Eureka“ projektuose dalyvauja savo lėšomis, kreipdamiesi į savo valstybėse veikiančias inovacijų agentūras ar fondus. 

 

Olandijos partnerius dalyvauti projekte pakvietė jau anksčiau verslo ryšius su jais užmezgusi „PPM Consulting“. Ir tinkamu pakuotės sprendimu besirūpinanti kompanija „Vetipak“, ir už produkto marketingą atsakinga agentūra „Genki Creative“ susidomėjo inovatyviu ir perspektyviu produktu, todėl iš karto sutiko prisijungti.

 

Atrado sėkmės formulę inovacijų kūrimui 

Liofilizuoto jogurto kąsnelių inovacijos vystymas „PPM Consulting“ – ne pirmas verslo ir mokslo bendradarbiavimo projektas. Su Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkais, Tekstilės institutu ir mados dizaineriu Serge Gandžumian vykdomas Eko dizaino laisvalaikio aprangos projektas šiais metais pateko tarp geriausiai ekspertų įvertinto tarptautinės priemonės „Eureka“ projektų. Jo metu į pasaulinę mados rinką įvedami tvarūs eko-dizaino aprangos gaminiai su geromis komforto, eksploatacinėmis ir estetinėmis savybėmis. Pasibaigus naudojimo laikui, gaminiai bus perdirbami ar kompostuojami ir taip prisidės prie tvarios aplinkos kūrimo. 

 

  • Lietuvoje gimstančių inovacijų sąraše – ir sausas jogurtas

Partnerių turinys

+370 446 64060 Užduokite klausimą Klausyti internetu
Šiuo metu
Ryto programa „Labas rytas! Geras rytas!“
Tautrage Jazz 2020
Spaudos Radijo ir Televizijos fondas
Pasivaikščiojimai po Mažąją Lietuvą“
Onija Vaga
Sweet Express
Dronas

Užsisakykite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruoti