Tauragės vaikų reabilitacijos centras-mokykla „Pušelė“ vaikus maitina ekologiškai
Nuo 2024-ųjų metų Tauragės vaikų reabilitacijos centre-mokykloje „Pušelė“ pradėtas organizuoti maitinimas ekologiškais arba nacionalinio kokybės produkto ženklu paženklintais produktais. Vaikai gauna ne mažiau kaip 50 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų (mėsos, kruopų, vaisių ir daržovių) viso maitinimui skirto maisto kiekio. Pateikus paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos mokyklai skirtas finansavimas ir vaikų tėvams tai papildomai nekainuoja. Agentūra padengia skirtumą tarp savivaldybės nustatytos maisto kainos ir ekologiškų produktų kainos.
„Toks maistas turi daugiau vitaminų, mineralų ir yra sveikatai palankesnis. Vaikai rečiau serga, yra geresnės nuotaikos, pakyla sveikatos rodikliai“,- sako dietistė Ieva Drochnerytė.
„Vaikus pratinome po truputį. Gaminame patys, maistas geras, vaikai valgo labai gerai. Tėveliai labai patenkinti, raginame ir juos sveikiau maitini – mažiau vartoti įvairių saldžiųjų gėrimų, cukraus, saldumynų, juos palikti tik savaitgaliais“,- sako Tauragės vaikų reabilitacijos centro-mokyklos „Pušelė" direktorė Jovita Kiržgalvienė.
„Iniciatyva kilo iš savivaldybės, „Pušelės“ administracija sutiko su iššūkiu, buvo daug konsultacijų, daug važiavo į kitus darželius ir sėmėmės patirties, buvo nelengva projektą įgyvendinti, nes toks maitininas turi savo kriterijus ir reikalavimus. Tėveliams rūpi, kaip jo vaikas yra maitinamas“,-sako Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė. Visas pokalbis laidos įraše. Kalbino Rūta Karmazinaitė.
Tauragės VRCM „Pušelė“ jau 20 metų yra Sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo narė ir daug dėmesio skiria vaikų sveikos gyvensenos įgūdžių formavimui. Įvertindama tai, kad mityba reikšmingai svarbi vaikų sveikatai, mokykla savo ugdytiniams nuosekliai diegia ir sveikos mitybos principus. Vaikai geria nesaldintą arbatą, valgo patiekalus su gerokai mažiau druskos, pratinami gerti daugiau vandens. Taip pat maitinami patiekalais, kurie paruošti sveikiau, nenaudojant riebalų: garinant garuose, troškinant savo sultyse ar gaminant konvekcinėje krosnyje. Organizuojamos sveiko maisto dienos, kurių metu vaikai patys pasigamina sveikus patiekalus, juos ragauja. Kartu tai ir edukacinis procesas: vaikai susipažįsta su įvairiomis daržovėmis ir vaisiais, išmoksta juos įvardinti, pažinti, suprasti jų skonines savybes bei suvokti, kodėl svarbu juos valgyti.
Tauragesradijas.lt inform.